Pierś drobiowa ” Italiana”

Pierś z kurczaka „Italiana „

Pierś z kurczaka , czyli cyc po włosku ( na styl włoski 😉 ) to bardzo proste danie , doskonałe , kiedy złapie Was nuda lub niechcica w kuchni . Niechcica objawia się dokumentnym , całkowitym i nieprzepartym odczuciem że nic , absolutnie , nic nam się dzisiaj nie chce 😉 Jeśli Was dopadnie , zróbcie szybki obiad ..a najlepiej zwiejcie gdzieś , gdzie nikt Was nie znajdzie i róbcie NIC 😉  Obiad niech sobie zrobią sami..Ci co głodni ..przepis załączono 😉   

Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ketchupu ( najlepszy pikantny lub ognisty )
  • 2 pieczarki
  • 2 plasterki pomidorka
  • 2-3  plastry salami
  • 1 kulka mozzarelli
  • troszkę ,suszonego oregano do posypania
  • parę listków bazylii , oregano i innych ziół do przystrojenia
  • sól do smaku
  • olej – odrobina

Piersi z kurczaka przekrawamy , a w zasadzie nacinamy od grubszej strony i rozkładamy , żeby utworzyły duży kotlet ( można też bez nacinania , po prostu mocno rozklepać 😉 ) , lekko rozklepujemy tłuczkiem , tak żeby pozostały dość grube . Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu , szybko z obu stron , nie muszą być gotowe , dojdą w piekarniku . Pieczarki , kroimy w plastry , także lekko obsmażamy .

Każdy plaster kurczaka – pierś , solimy , smarujemy ketchupem , posypujemy oregano . Następnie układamy mozzarellę pokrojoną w plastry ,pieczarki i porwane kawałki salami , pomidorek. Zapiekamy w piekarniku , nagrzanym do 180 C , do czasu ,aż mozzarella się stopi . Wyciągamy , posypujemy ziołami i gotowe 😉 Smacznego !

 

2 thoughts on “Pierś drobiowa ” Italiana””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *