Placki z kapusty pekińskiej , pomysł na obiad

4.9 (97.14%) 7 votes

Placki z kapusty pekińskiej ,pomysł na obiad

Placki z kapusty pekińskiej , brzmi nieco dziwnie  ? Być może ale na pewno jest to pyszne danie . Zainspirowane japońskim plackiem o nazwie „Okonomiyaki” . Inspirowany, gdyż wiele zmieniła i dopasowałam pod gusta domowników . Oczywiście też zrobiłam parę rzeczy , żeby sobie ułatwić pracę w kuchni 😉 Generalnie te placki weszły na stałe do naszego repertuaru , są po prostu pyszne i smakują wybornie zarówno same , jak i z rozmaitymi dodatkami . Prostota wykonania i forma śmieciucha , czyli co wpadnie to będzie pasowało , sprawia że łatwo je pokochać 😉 

Składniki :
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej , ja użyłam fioletowej 😉
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 żółta papryka
  • 2 strąki świeżego, kolorowego chilli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • kawałek dyni , najlepiej Hokkaido ( połówka małej )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego , drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • 1 jajko 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody ( orientacyjnie, może wejść mniej lub więcej  )
  • olej do smażenia
dodatkowo :
  • ketchup
  • majonez japoński
  • podsmażone pieczarki
  • szczypiorek

Kapustę pekińską drobno siekamy , dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach dynię i cebulę . Łodygi selera naciowego i paprykę , kroimy na cieniutkie plasterki , czosnek wyciskamy praską , kukurydzę odsączamy z zalewy , chilli siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa umieszczamy w misce , dodając do nich kolendrę , miód, imbir sól do smaku . Mieszamy rękami lekko ugniatając , tak żeby warzywa zmiękły . Następnie dodajemy jajko , mąkę, wodę i mieszamy.


Ciasto musi być dość gęste kleiste , w razie potrzeby można dosypać więcej mąki lub dolać wody .  Trudno dokładnie oszacować ich ilość , bo warzywa wydzielają różną ilość soku po ugniataniu . Smażymy na oleju na małej patelni , tak żeby placki miały około 0,5 cm grubości . Ogień nie może być zbyt duży ,żeby zdążyły się dopiec w środku . Przy przewracaniu warto sobie pomóc talerzykiem . Serwujemy na gorąco polane ketchupem , japońskim majonezem , udekorowane smażonymi pieczarkami i szczypiorkiem 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *