Podgrzybki w sosie serowym z makaronem
Obfitości grzybów w tym roku nie ma końca. Co za tym idzie radości też co nie miara, tym bardziej, że kocham zbierać, jeść i przerabiać grzyby. Uprawiam tez zimą hodowlane ale nic nie może się równać z leśnymi. Szczególną sympatią darzę podgrzybki za ich mocny smak i piękny czarny kapelusik 😉 Polecam przepis na szybki i pyszny obiad, idealne poniedziałkowe danie. Smacznie zaczęty tydzień może jakoś lżej przeleci 😉
składniki na około 3-4 osoby:
- 2 szklanki, obgotowanych kapelusików małych podgrzybków (mogą być inne grzyby ale te są najpyszniejsze ;))
- 1 duża łyżka masła (nie żałujmy sobie 😉 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
- mielona gałka muszkatołowa na czubeczku noża-szczypta
- 1 szklanka wody
- 5 plastrów sera topionego gouda ( jedno opakowanie dowolnej firmy Hochland, Lactima itp)
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- oczywiście makaron, dowolny rodzaj jaki masz pod ręką 😉
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. To najbezpieczniejsza opcja, gdyż każdy nieco inaczej się zachowuje 😉 Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie kapelusiki podgrzybków i smaż, aż się lekko zezłocą. Troszkę to potrwa bo puszczą nieco wody i trzeba cierpliwie odczekać, aż ona odparuje. Dopiero wtedy zaczną się smażyć. To info dla tych co robią pierwszy raz :).
Następnie jak już podsmażysz podgrzybki, dodaj czosnek, śmietankę, wodę, ser, sól do smaku. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj do momentu aż sos się zagęści do lubianej konsystencji. Na koniec wymieszaj z makaronem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, możesz też dodatkowo posypać parmezanem. Serwuj na gorąco. Smacznego! 😉