Proste i pyszne faszerowane pieczarki

Rate this post

Proste i pyszne faszerowane pieczarki

Fajna prosta wersja faszerowanych pieczarek . Nie wymagająca z prostych składników , smakuje doskonale i stanowi świetną przystawkę na każdą okazję . Kombinacja smaków to klasyk czyli boczek , cebulka podsmażana pieczarka i mozzarella . Wszystko doprawione pieprzem i świeżym tymiankiem ..czy można chcieć więcej ? 😉 Uwielbiam takie dania , nie skomplikowane a tak wyborne 😉 

Składniki :
  • 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże )
  • kawałek wędzonego, kopconego  boczku
  • kilka szalotek
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia
  • sól , pieprz do smaku

Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki  i boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy praską . Na patelni podsmażamy boczek , szalotki , czosnek i siekane ogonki pieczarek . Doprawiamy solą , gałką i pieprzem . Jak nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z ognia .



Każda główkę pieczarki faszerujemy nadzieniem . Na wierzchu układamy plaster mozzarelli . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C do momentu aż mozzarella się przyrumieni  . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , posypane świeżym , otartym tymiankiem . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *