Prosty pszenny chlebek

Prosty pszenny chlebek 

To bardzo prosty przepis na chlebek , który zawsze się udaje . Smakuje świetnie , szczególnie kiedy jest jeszcze lekko ciepły , z masełkiem i dżemem .. mniam 😉 Naprawdę polecam wypróbowanie tego przepisu , warto mieć na kolację takie delicje , a w domu obłędny zapach pysznego, pieczonego , chleba.. 😉 

prosty pszenny chlebek

Składniki na duży bochenek  :

IMG_2501IMG_2503

Do głębokiego naczynia , najlepiej dzbanka , wlewamy ciepłe mleko , wsypujemy cukier , wykruszamy drożdże i dodajemy dwie łyżki mąki – mieszamy . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut , może to być pobliże kominka lub grzejnika . Po tym czasie przelewamy wszystko do miski-cały wyrośnięty zaczyn  , dodajemy resztę mąki , roztopione ale nie gorące masło , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładkie ciasto ( ja do wyrabiania używam maszynki do chleba , ale piekę w piekarniku ) . Po wyrobieniu przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut do wyrośnięcia .

IMG_2504IMG_2510

Wyrośnięte ciasto , kształtujemy w bochenek , przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę , lekko nacinamy z wierzchu  i ponownie przykrywamy ściereczką , odstawiając na następne 30 minut do wyrośnięcia . Wyrośnięty bochenek smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C , przez 10 minut , po tym czasie zwiększamy temperaturę do 230 C i pieczemy jeszcze około 30 minut . Gorący chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce . Najpyszniejszy jest jeszcze lekko ciepły z masłem i dżemem 😉  

IMG_2511prosty pszenny chlebek

 

 

1 thought on “Prosty pszenny chlebek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *