Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką

Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) 

Składniki:

  • 5 szklanek maki pszennej 550
  • 1,5 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody -ciepłej
  • 2 paczki suszonych drożdży 7 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • ziarna czarnuszki

Na bok, odkładamy nasiona czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny do wyrabiania chleba ( bardzo przydatny niezbędnik 😉 ) wszystkie oprócz masła , które najpierw roztapiamy i następnie także wlewamy do reszty ( byle nie gorące , tylko ciepłe ) . Wyrabiamy na gładkie ciasto , bez grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie , wyjmujemy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość 2 cm , kroimy w kratę i pozostawiamy jeszcze około 20 minut do ponownego wyrośnięcia .

Na każdej bułce , kratce 😉 robimy nacięcia , sypiemy czarnuszkę i spryskujemy letnią wodą ( zwykłym spryskiwaczem ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 10 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C  i trzymamy około 10 – 15 minut w zależności od piekarnika . Jak będą złociste z wierzchu , znaczy ,że są gotowe . Wyjmujemy z piekarnika . Zaraz po przestygnięciu można konsumować 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *