Pyszne Kofty po polsku

5 (100%) 3 votes

Pyszne Kofty po polsku

Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie 😉  No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej 😉 Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę 😉 W końcu o to chodzi żeby się bawić gotowaniem . Każde mielone mięso, nada się do tego rodzaju szaszłyków , a ograniczenia są tylko co do tego, co wasze kubki smakowe lubią 😉  Tak więc nie jest to tradycyjny przepis , ale na pewno smaczny i oryginalny 😉

Składniki :
  • 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko , najlepsze kacze , ale kurze też może być
  • patyczki do szaszłyków

Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego startą na grubych oczkach cebulę , wyciśnięty praska czosnek , gałkę , curry , imbir , miód , siekane chilli i jajko . Mięso z szynki jest bardzo chude więc trzeba dodać majonez , on sprawia ,że szaszłyki nie będą wiórowane i twarde , tylko soczyste . Wyrabiamy wszystko na gładka masę . Z mięsa formujemy podłużne cygara i nabijamy je na patyczki , mocno dociskają i spłaszczając . Układamy je na ruszcie do pieczenia , pod który wsuwamy blachę z wodą .



Tłuszcz będzie spadał na wodę , nie będzie się przypalał a dodatków podwyższona wilgotność korzystnie wpłynie na soczystość mięsa 😉  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem do momentu aż szaszłyki pięknie się zrumienią . Serwujemy na gorąco z różnymi sosami , dipami . Na zimno, po zdjęciu z patyków , doskonale sprawdzą się jako składnik kanapek do pracy , czy szkoły 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *