Roladki schabowe w sosie z kaszą , obiad ze słoika

Rate this post

Roladki ze schabu w sosie z kaszą , obiad ze słoika

Pyszne roladki nadziewane pastą paprykową . Spora porcja chrupiących warzyw , aksamitny sos i kasza . Pełnowartościowy posiłek ze słoika na wyjazd . Czasami takie wcześniej przygotowane obiady są świetną alternatywą dla zapracowanych . Wystarczy w wolnej chwili przygotować parę takich słoików , a później w razie potrzeby podgrzać . Obiad w lodówce wytrzymuje do 1,5 miesiąca . Dłużej nigdy się nie obronił przed łasuchami . Dobre także w podróż choć jeśli ma stać więcej niż dzień poza lodówką , wtedy warto dodatkowo pasteryzować . Uważam że to dużo zdrowsza alternatywa niż kupne słoiki – gotowce , nawet jeśli znajdą się w nim „zakazane ” przyprawy typu kostka bulionowa 😉 Przede wszystkim mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie 😉

Składniki na 5-6 słoików 0,5 l  :
  • 1 kg schabu
  • 1 mała cukinia
  • 4 duże papryki , grubościenne
  • 4 cebule
  • 4 pomidory , mięsiste i duże
  • 1,5 szklanki kaszy wiejskiej
  • 2 kostki bulionowe cielęce
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej , mielonej
  • sól  do smaku
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu

Jedną cebulę obieramy , drobniutko siekamy , podsmażamy na złoty kolor razem z wyciśniętym praską jednym ząbkiem czosnku . Kaszę prażymy chwilę na czystej patelni , jak zacznie pachnieć orzechowo , przesypujemy do patelni z cebulą . Dolewamy 2 szklanki wody , dodajemy dwie kostki bulionowe i gotujemy na małym ogniu . Wodę dolewamy do momentu aż kasza wpije ją całkowicie i zrobi się miękka . Przekładamy gorąca kaszę do wyparzonych słoików , po 1,5 łyżki na słoik . Dwie papryki i dwie cebule z jednym ząbkiem czosnku pieczemy w piekarniku . Rozcieramy blenderem na pastę , doprawiamy solą i jedną łyżeczką ostrej mielonej papryki  .

Schab dzielimy na plastry , każdy cieniutko rozklepujemy . Smarujemy pastą paprykową i zwijamy w roladki . Układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance , dodając pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty praską czosnek ( pozostałe 2 ząbki 😉 ) Doprawiamy solą , papryką słodką i ostrą . Dusimy pod przykryciem ,aż roladki zmiękną . W razie potrzeby , jeśli pomidory dały zbyt mało sosu, można dolać nieco wody ( 1 szklankę )  . Na patelni smażymy cebulę , pokrojoną w paski paprykę ( dwie sztuki ) oraz cukinię . Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy solą i przekładamy gorące , po trochu do każdego słoika , obok kaszy .



Na koniec dokładamy po jednej lub dwóch małych, gorących , roladkach na słoik . Wywar po gotowaniu roladek zagęszczamy wodą rozrobioną z mąką , do momentu aż powstanie średnio gęsty sos . W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku . Gorącym sosem zalewamy słoiki , pozostawiając 1 cm od brzegu wolnej przestrzeni . Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Gotowe , tak przygotowane , w lodówce przetrzymają nawet 1,5 miesiąca ,. Bez lodówki wymagają dodatkowej pasteryzacji . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *