„Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki , przetwory

3 (60%) 1 vote

„Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki, przetwory

Sałatka jest wynikiem faktu , że na początku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo co z nią zrobić i jak przerobić 😉 To bezcenne warzywo ma tysiące zastosowań , jednym z nich jest właśnie ta sałatka ” Rzymska ” . Doskonała w smaku ,delikatna , nadaje się jako przystawka do obiadu . Prosta , smaczna i do tego z wszystkiego co zazwyczaj jest pod ręką . Z cukinii trudno zrobić aromatyczne przetwory , ten taki jest , dzięki pietruszce , czosnkowi i dużej ilości pieprzu . 

Składniki :
  • 4-5 dużych cukinii
  • 4-5 cebul średniej wielkości
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 2 główki czosnku – duże
  • 2 opakowania , mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 płaska , łyżka mielonych ziaren kolendry





Cukinie obieramy ze skórki . Usuwamy gniazda nasienne , kroimy w równą niezbyt dużą kostkę , taką 1 x 1 cm , przekładamy do miski . Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę , wsypujemy do cukinii . Siekamy natkę pietruszki i dokładamy do pozostałych warzyw . Wszystko solimy , mieszamy , odstawiamy na całą noc ,żeby warzywa puściły sok . Następnego dnia , ponownie mieszamy , dodajemy kolendrę , pieprz , cukier , ocet ,olej. Smakujemy , musi być lekko za ostra , za kwaśna i słodka , gdyż cukinia sporo wciągnie w siebie . W razie potrzeby możecie zwiększyć ilości cukru , octu czy innych rzeczy jeśli uznacie ,że nie do końca Wam leży 😉  Całość ładujemy do słoików razem z wodą -zalewą . Zakręcamy i pasteryzujemy dwa dni . Pierwszego dnia 30 minut , drugiego 10 minut . Gotowe . Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *