Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami

5 (100%) 2 votes

Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami

Kurczak zapiekany w winie , jest zainspirowany francuskim ” Coq au vin ” . Oczywiście nieco zmodyfikowany 😉 Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie 😉 Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty 😉 ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo , ta potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki także 😉 

Składniki :
  • kurczak  o wadze 1,6 kg
  • 6 pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łodygi, selera naciowego
  • 2 małe marchewki
  • mała garść , słodko-kwaśnych winogron
  • 1/2 butelki czerwonego ,słodkiego ,wina owocowego ( najlepiej własnej produkcji 😉 )
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia
  • 3 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu





Kurczaka myjemy , ćwiartujemy na kawałki , przekładamy do miski . Cebulę i czosnek ,obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina z zalewy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy całość do kurczaka .

Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze 170 C . Po tym czasie ,sos, powinien być, lekko gęsty, a kurczak i warzywa, mięciutkie i aromatyczne . Można serwować na gorąco , od razu lub odgrzać, następnego dnia . Proste i pyszne danie . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *