Sałatka ” Koperkowe kurcze”

Rate this post

Sałatka „Koperkowe kurcze”

Dzisiaj sałatka inne niż wszystkie , aromatyczna i pyszna . Wędzone kurcze w połączeniu z koperkiem i kukurydzą , gotowanym w curry ryżu ..bajka . Naprawdę trafiona kompozycja . Żadna kuchnia orientu , czy regionu , po prostu taka sobie mieszanina , która wyszła obłędnie i od dzisiaj zostaje jako ulubiona sałatka rodzinki 😉 Nie było sprzeciwu przy stole , ani uwag , za to prośby o dokładkę sypały się gęsto – tak jak lubię 😉 Spróbujcie , może i Wam przypadnie do gustu .

sałatka koperkowe kurcze

Składniki :

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 wędzone udka kurczaka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 kawałki papryki konserwowej ( dwie ćwiartki )
  • 3 liście musztardowca ( lub łyżeczka musztardy chrzanowej )
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu – czubate
  • sól do smaku

IMG_7426

Ryż gotujemy jak w przepisie na opakowaniu , tyle że podczas gotowania oprócz soli , wsypujemy łyżeczkę curry . Odlewamy , odstawiamy do przestygnięcia , ja zazwyczaj przelewam na gęstym sitku zimną wodą , tak samo jak makaron , wtedy się nie skleja i nie rozmięka za bardzo . Do ryżu na sitko wsypać kukurydzę i zostawić do porządnego odcieknięcia na około godzinkę . Paprykę siekamy , tak samo wszystkie natki : koperek , szczypiorek i liście musztardowca , przekładamy do miski , dodajemy pokrojonego i odspojonego od kości kurczaka , czosnek wyciśnięty praską , mieszamy . Następnie wsypujemy ryż z kukurydzą , majonez , solimy do smaku i mieszamy do połączenia składników . Dobra jest od razu , ale najlepsza jak postoi chociaż godzinkę .

IMG_7427

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *