Pulki ze śledziem

Rate this post

Pulki ze śledziem 

Jak się mieszka na Kaszubach , to w piątki je się pulki 😉 Ogólnie kocha się ziemniaki – bo pulki to właśnie ziemniaki , tyleż że gotowane w mundurkach , czyli łupinkach i obrane przed podaniem , są jednym z głównych składników smacznej , ale skromnej Kaszubskiej kuchni . To już tradycja ,że pulki podaje się tu ze śledziem  w śmietanie z dużą ilością cebulki, pieprzu….pycha , wiem brzmi kontrowersyjnie , ale uwierzcie mi, że jest to naprawdę kultowa i smaczna potrawa , szczególnie posypana koperkiem 😉 W poszczególnych domach różni się nieco – czasami są podane z kwaśną śmietaną , czasem ze słodką , a niekiedy jest to śledź marynowany -bywa też solony , ale zawsze tak samo smaczny i pełen uroku smaków z dzieciństwa . Polecam , warto zajrzeć w gorące dni do lokalnych przepisów , tym bardziej , że danie robi się tyle , ile czasu gotują się pulki – czyli około 15 minut 😉 

pulki ze śledziem

Składniki :

  • 6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę )
  • 1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi 😉 )
  • 1 duża cebula 
  • 1 opakowanie 400 ml śmietany bio – gęstej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku ( jeśli używacie śledzi solonych – nie ma potrzeby dosalania potrawy )
  • koperek do posypania

IMG_6431

Cebulkę kroimy drobniutko , jak tylko się da . Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki – paski lub kwadraty średniej wielkości -dodajemy do cebuli . Wzbogacamy śmietaną , cukrem , solą i porządną ilością pieprzu , najlepiej świeżo mielonego . Odstawiamy do przegryzienia na godzinkę . Ziemniaki , czyli nasze pulki , dokładnie myjemy , nie obieramy i gotujemy takie umundurowane około 15 minut , ale tak naprawdę zależy to od ich wielkości i odmiany ( niektóre gotują się szybciej ) , więc radzę po prostu nakłuć widelcem co jakiś czas , czy już są ok 😉 I teraz zaczyna się zabawa , bo gorącą pulkę w mundurze , trzeba rozebrać 😉

IMG_7105

Warto lekko zlać je sobie zimną wodą , żeby nie trzeba było parzyć palców i obrać – skórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok śledzie w śmietanie i sypiemy świeżym koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i maślanką popijać 😉 Smacznego !

IMG_7106

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *