Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami

Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami

Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było . Ogólnie mam ostatnio tyle stresu i zawrotnego tempa, że już nawet gotować się nie chce. Pewnie jak to w życiu, w końcu wszystko wróci na swoje tory i będzie ok, ale nie dziś, jeszcze nie ;). Dzisiejszy schab w sosie cygańskim, to po prostu leniwiec, jakich mało. Szybko wszystko zeszklić, podsmażyć i zrumienić na patelni i przelać do gara. Zalać, oczywiście schab, nie siebie, choć to czasami pomaga, to jednak zbyt ciężko( bynajmniej ja) odczuwam pokutę dnia następnego ;). Toteż jak już ktoś ma konać, niech to będzie nasz wieprzek w postaci schabu, a nie ja  😉  Do rzeczy, znaczy do pokrywki, którą zakrywamy danie i niech pyrka do miękkości, potem tylko zagęścić i tyle. Kluski, ziemniaki,ryż czy co tam macie pod ręką i koniec na dziś z kuchenną udręką 😉

składniki na 4 osoby :
  • 4 dość, grube plastry schabu
  • 1 papryka, zielona grubościenna
  • 1 puszka pomidorów, krojonych bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej, ostrej lub słodkiej, mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku ( można pominąć jak ktoś nie lubi)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu

Schab oczyść z wszelakich zbędności, typu żyłki, błonki itp. 😉 Posól do smaku i obtocz w mące . Obsmaż na smalcu, na złoty kolor z obu stron, przełóż do garnka. Na patelnię na której smażyłeś schab, wysyp posiekaną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Jak już zmiękną , dodaj 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, łyżeczkę mielonego kminku. Smaż dalej, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło, gdyż wtedy papryka zrobi się gorzka. Zawartość patelni przełóż do garnka, a patelnię zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i cały smak, który zebrała woda ( deglasowanie ), przelej do schabu.



Następnie podsmaż pieczarki, pokrojone w plastry, te także przełóż do garnka z resztą pyszności. Dołóż pomidory z puszki, pokrojoną zieloną paprykę, brązowy cukier, posól do smaku. Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu. Danie jest prawie gotowe jak schab zrobi się miękki , około 1,5 godziny. Na koniec sos zagęść sos do lubianej konsystencji mąką , rozrobioną z wodą . Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Odgrzewane jest równie dobre jak nie lepsze 😉 Smacznego !

 

 

 

 

1 thought on “Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *