Serowa kartoflanka z chipsem bekonu

Serowa kartoflanka z chipsem bekonu

Serowa kartoflanka z chipsem z bekonu brzmi na pewno tucząco , ale nie dajcie się zwieść . Zupa ta jest z dodatkiem kremowego serka topionego , oraz dużą ilością duszonego pora , a to ja odciąża 😉 Bynajmniej tak myślę , bo jest obłędnie pyszna . Idealna na pochmurne , deszczowe dni jakimi teraz raczy nas jesień .. Lubię tą porę roku ale nie lubię jak pada i wszędzie pełno błota . Cóż , trzeba się więc pocieszyć miseczka pysznej , kremowej , serowej kartoflanki z chrupiącym boczkiem 😉 Polecam !

składniki :

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • duży kawałek białej części pora
  • kawałek cukinii ( wielkości jednego ziemniaka )
  • 2 duże serki topione cheddar lub emmentaler (te złote kostki , dowolnej firmy np. Lactima )
  • 1 l bulionu cielęcego lub drobiowego  ( własny lub z kostki )
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
  • cienkie plastry boczku do wytopienia na chipsy

Ziemniaki obieramy i kroimy w mała kostkę . Pora i cukinię siekamy . W garnku roztapiamy masło , dusimy na nim do miękkości pora z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i cukinią. Jak już zmiękną dokładamy ziemniaki i nadal dusimy mieszając co jakiś czas . Jak ziemniaki także zmiękną i się podduszą , dolewamy bulion , doprawiamy solą , doprowadzamy do wrzenia .

Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dodajemy oba serki topione , mieszamy do rozpuszczenia . Wyłączamy gaz . Zupę blendujemy na gładką masę , doprawiamy pieprzem . Serwujemy na gorąco koniecznie z chipsem bekonowym . Chipsa uzyskamy , wytapiając boczek w piekarniku do chrupkości 😉  Dobrym dodatkiem jest też prażona cebulka lub szczypiorek , a najlepiej oba 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *