Pasta grzybowa z nóżek grzybowych, przetwory
Pasta grzybowa z nóżek grzybowych jest dobrym rozwiązaniem jeśli tak jak ja lubicie marynować same kapelusze . Szkoda pozbywać się nadmiaru nóżek , które także są bardzo aromatyczne i pyszne . Fakt, że są delikatnie twardawe , ale to właśnie tworzy farsz niepowtarzalnym . Jest banalnie prosty , doskonale nadaje się do nadziewania , faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty . Polecam , naprawdę warto … Kurcze w tym roku zamęczę się grzybozbieractwem , a Was zamęczę przepisami jak to dobro przetworzyć 😉
składniki :
- nóżki dowolnych grzybów
- czosnek granulowany do smaku
- łyżeczka cukru
- sól , pieprz także do smaku
- olej do smażenia
Nóżki oczyszczamy , kroimy na małe kawałki . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim nóżki , dość długo . Około 20 – 30 minut . Po tym czasie doprawiamy czosnkiem,solą , pieprzem , cukrem . Smażymy , mieszając jeszcze około 5 minut . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy w maszynce na sitku o średniej grubości . Upychamy ciasno dość słoików , zostawiając przerwę około 2 cm pod wieczkiem . Pasteryzujemy trzy dni ( niestety grzyby maja upierdliwą pasteryzację ) Pierwszego dnia 30 minut od zagotowania , drugiego dnia 15 minut od zagotowania , trzeciego dnia 10 minut . Tak przygotowane nóżki , po doprawieniu dowolnymi przyprawami są świetne jako nadzienie pierogów, krokietów . Doskonale smakują z bruschettą , zapiekanką , a nawet jako pasztet grzybowy na kanapkach . Smacznego !
Super ten przepis! Szczególnie od prawdziwków zostają grube, duże nóżki, które susze i potem są bazą do sosów. Ale jako pasty jeszcze ich nie wykorzystywałam, więc z radością zapisuję przepis 🙂 dziękuję i pozdrawiam!
Tu Marzynia ponownie. Wreszcie mam na tyle nóżek, że mogę je przerobić na podobna pastę. No pycha! dziękuję i pozdrawiam 🙂