Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory

5/5 - (47 votes)

Pasta grzybowa z nóżek grzybowych, przetwory

Pasta grzybowa z nóżek grzybowych jest dobrym rozwiązaniem jeśli tak jak ja lubicie marynować same kapelusze . Szkoda pozbywać się nadmiaru nóżek , które także są bardzo aromatyczne i pyszne . Fakt, że są delikatnie twardawe , ale to właśnie tworzy farsz niepowtarzalnym . Jest banalnie prosty , doskonale nadaje się do nadziewania , faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty . Polecam , naprawdę warto … Kurcze w tym roku zamęczę się grzybozbieractwem , a Was zamęczę przepisami jak to dobro przetworzyć 😉 

składniki :

  • nóżki dowolnych grzybów
  • czosnek granulowany do smaku
  • łyżeczka cukru
  • sól , pieprz także do smaku
  • olej do smażenia

Nóżki oczyszczamy , kroimy na małe kawałki . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim nóżki , dość długo . Około 20 – 30 minut . Po tym czasie doprawiamy czosnkiem,solą , pieprzem , cukrem . Smażymy , mieszając jeszcze około 5 minut . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy w maszynce na sitku o średniej grubości . Upychamy ciasno dość słoików , zostawiając przerwę około 2 cm pod wieczkiem . Pasteryzujemy trzy dni ( niestety grzyby maja upierdliwą pasteryzację ) Pierwszego dnia 30 minut od zagotowania , drugiego dnia 15 minut od zagotowania , trzeciego dnia 10 minut . Tak przygotowane nóżki , po doprawieniu dowolnymi przyprawami są świetne jako nadzienie pierogów, krokietów . Doskonale smakują z bruschettą , zapiekanką , a nawet jako pasztet grzybowy na kanapkach . Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory”

  1. Super ten przepis! Szczególnie od prawdziwków zostają grube, duże nóżki, które susze i potem są bazą do sosów. Ale jako pasty jeszcze ich nie wykorzystywałam, więc z radością zapisuję przepis 🙂 dziękuję i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *