Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska

4.9 (97.65%) 17 vote[s]

Smażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska

Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę 😉 Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki , gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa 😉 Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł jak przed pająkiem 😉 Ogólnie bardzo dobra , całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam ! 

Składniki na 2 osoby :

  • 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju )
  • 2 szklanki mleka
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

sos jogurtowy :

  • 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Cebulę czerwoną i koperek , drobniutko siekamy , dodajemy do jogurtu razem z wyciśniętym praską czosnkiem , pieprzem cytrynowym , cukrem i solą do smaku . Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki . Matiasy wyjmujemy z zalewy i płuczemy pod bieżącą , zimną wodą . Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika i zalewamy mlekiem , tak żeby były całkowicie zanurzone . Jeśli macie duży pojemnik , oczywiście można bez problemu zwiększyć ilość mleka 😉 Odstawiamy do lodówki na noc .


Następnego dnia , wyjmujemy je z mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym 😉  Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony sos jogurtowy 😉 Smacznego !

1 thought on “Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *