Smażonka z młodych ziemniaków

Rate this post

Smażonka z młodych ziemniaków 

Taką smażonkę robimy praktycznie zawsze kiedy zostają młodziutkie ziemniaki . Te jesienne -stare już tak nie smakują w tym daniu . Właściwie trudno to nawet nazwać daniem  ot szybka potrawa , taka na biegu 😉 Odsmażane ziemniaczki ze skwarkami z kiełbaski i odrobiną koperku to wszystko czego latem zwykły człowiek , taki jak ja potrzebuje do kulinarnego szczęścia , no może jeszcze kubalek maślanki można by dorzucić . Smażonka ,oczywiście dostała swoje imię ( jak większość, wytworów kulinarnych ) od moich chłopców , którzy jakoś to sobie skojarzyli chyba ze świeżonką , którą obaj uwielbiają , a że ziemniaki też kochają to , tak już zostało 😉 Tak więc obalam mit – nie jest to potrawa regionalna , chociaż pewnie w wielu domach się ją jada ..a może jest 😉 

smażonka z młodych ziemniaków

Składniki :

  • 6-7 ugotowanych w całości , dnia poprzedniego , młodych ziemniaków
  • 1 kiełbasa śląska lub inna
  • łyżka smalcu lub olej do smażenia
  • sól , pieprz do smaku
  • świeży koperek do posypania 

IMG_7394

Ziemniaki kroimy w plastry . Kiełbaskę w jak najmniejszą kosteczkę , wsypujemy na rozgrzana patelnię z tłuszczem i smażymy , tak długo aż się porządnie przysmaży – podsuszy , na takie prawie skwareczki , które dojdą jeszcze po dodaniu ziemniaków . Teraz dorzucamy pokrojone w plastry ziemniaki , solimy , smażymy do momentu aż dostaną piękne pieczątki -zrumienienia po obu stronach . Potrawę trzeba często mieszać podczas smażenia ,żeby nie przypalić skwarków z kiełbaski . Na koniec wykładamy posypujemy pieprzem , koprem , wykładamy na talerze i możemy zajadać . Smacznego 😉

IMG_7393

1 thought on “Smażonka z młodych ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *