Słoneczna zupa z indykiem

Rate this post

Słoneczna zupa z indykiem

Wspaniała i zdrowa słoneczna zupa na indyczych skrzydłach . Prosta w przygotowaniu aromatyczna,a nawet bym powiedziała że śliczna 😉 , dzięki dodaniu przyprawy curry  . Jeśli ktoś kocha zupy, tak, jak ja , będzie nią zachwycony . Pasuje na każdą porę roku , doskonała na świeżo  , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa 😉 

słoneczna zupa z indykiem

Składniki na 4 porcje    :

  • 2 skrzydła indycze
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 spore  cebule
  • kawałek pora – niezbyt duży
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ,chilli do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła klarowanego

IMG_7275

Cebulę obieramy i kroimy , tak samo pora oraz czosnek . Wszystko podsmażamy w garnku na klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy curry i chilli  , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały , po czym wykładamy na talerze, można udekorować szczypiorkiem i gotowe . Smacznego 😉

IMG_7276

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *