Sok z owoców czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu 

Dojrzałe owoce bzu , już powolutku zaczynają opadać ,jest to dosłownie ostatni moment na ich zebranie . Z tych drobnych czarnych pereł , możemy wyczarować jeden z najlepszych leków jaki dała nam przyroda na grypę i przeziębienia . Oczywiście ta lista zalet jest w przypadku bzu baaardzo długa i nie będę jej już tu przytaczać , najważniejsze skorzystajmy z tego co nam daje apteka natury .. 😉 

IMG_8873 (640x427)

Zbieramy :

około 2 kg owoców czarnego bzu bez szypułek                                                                                     0,5 kg cukru                                                                                                                                               sokownik do gotowania  , 1 łyżeczka od herbaty kwasku cytrynowego

IMG_8859 (640x427)

Owoce starannie przebieramy, odrzucając wszystkie zielone i mało dojrzałe ,gdyż mogą spowodować zatrucie . Do najniższej części sokownika wlewamy wodę , do najwyższej wsypujemy bez i zasypujemy go cukrem ( tylko bardzo dojrzałe jagody bzu ) lekko mieszamy i przykrywamy szczelnie pokrywką . Gotujemy w sokowniku , następnie zlewamy do garnka powstały ciemny, sok , dodajemy kwasek cytrynowy i zagotowujemy ponownie . Na gorąco wlewamy do słoików i odwracamy dnem do góry . Nie wymaga pasteryzacji .

IMG_8871 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *