Surówka Marsjańska z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to niemal obowiązkowa pozycja w naszym domu. Przynajmniej raz w miesiącu musi gościć na stole. Serwowana codziennie z pewnością by się przejadła 😉 Ale bez wątpienia, Marsjańska surówka z czerwonej kapusty to szczególnie lubiana pozycja. Ja przede wszystkim cenię ją za prostotę i szybkość przygotowania. Moje chłopaki zdecydowanie za smak 😉 Polecam ten błyskawiczny zdrowy dodatek, zarówno witamin jak i koloru. Zimą, kiedy dni są krótkie i mało kolorowe, niewątpliwie ożywi nasz posiłek 😉 Podsumowując, warto poczynić i tyle w temacie 😉
składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 średniej wielkości, słodkie jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- mały pęczek natki pietruszki
sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty praską lub starty na drobnych oczkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- biały pieprz, sól do smaku ( szczypta )
Kapustę poszatkuj na możliwie najcieńsze paski. Czerwona kapusta jest bardziej twarda od białej dlatego to tak ważny element. Inaczej z dużą dozą prawdopodobieństwa, surówka Marsjańska, zamieć się może w małą, trudną do zgryzienia, masakrę 😉 Jednak nie demonizując zbytnio produktu, przejdźmy dalej do sposobu wykonania 😉 Jabłko i marchewkę obierz lub porządnie umyj i zostaw ze skórką. Ten wybór zostawiam już Twoim preferencjom. Jeśli chodzi o mnie to zazwyczaj, jabłko daję zawsze ze skórką.
Teraz zetrzyj oba warzywa na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do kapusty. Czerwoną cebulkę i pietruszkę posiekaj dowolnie i także dodaj do reszty. W małej miseczce połącz składniki z listy w sos. Mieszając, aż wytworzy się gładka masa. Wlej do surówki, zamieszaj do połączenia składników. Czerwona surówka Marsjańska jest gotowa 😉 Świetnie pasuje do każdego posiłku, a nawet nadaje się do burgera czy domowego kebabu. Smacznego!