Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej

Rate this post

Surówka ” Tęczowa ”  z kapusty pekińskiej

Surówka ” Tęczowa” z czerwonej kapusty pekińskiej , to bardzo prosta przystawka do obiadu . W tym roku po raz pierwszy , natknęłam się w sklepie na czerwoną pekinkę , z ciekawości od razu kupiłam . Smak identyczny jak u zielonej odmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść 😉 Zimą zawsze cenię sobie , kolorystykę  potraw im bardziej kolorowe ,tym bardziej poprawiają humor domownikom , co o tej porze roku , kiedy szaro za oknami , jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz  😉 

Składniki :

  • 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być 😉 )
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka

sos :

  • 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego ( około 200 g )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę
  • roztarta w palcach , szczypta suszonych liści kolendry ( lub świeżych , ja nie miałam )
  • 1 łyżeczka , ostrego ketchupu
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól , pieprz do smaku

Kapustę pekińska szatkujemy , drobniutko , cieniutko na mandolinie do warzyw . Ogórki konserwowe i cebulę , także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę .

Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego .  Smacznego  !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *