Surówka z młodej kapusty z cukinią

5 (100%) 2 votes

Surówka z młodej kapusty z cukinią

Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka 😉 Pasuje idealnie ,młoda , słodkawa , nie nachalna w smaku . Idealna jako dodatek do równie pysznej młodej kapusty . Doprawiona świeżym koperkiem , pietruszką i odrobiną innych ziół , będzie świetnym dodatkiem do każdego obiadu . Tym razem kapustę i pora sparzyłam , zabieg ten powoduje ,że por nie jest gorzki a kapusta ma delikatniejszą konsystencję 😉 Polecam , szczególnie teraz , kiedy warzyw jest pod dostatkiem .

Składniki :
  • 1/2 małej główki świeżej kapusty
  • 1 mała cukinia -wielkości ogórka szklarniowego
  • 1 dość duża marchewka
  • 1 średni pomidor
  • kawałek pora , taki około 10 cm
sos :
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki octu winnego -białego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku , wyciśnięte praską
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • posiekane natki  koperku i pietruszki ( po 1 łyżeczce )





Kapustę szatkujemy , pora kroimy cieniutko . Przekładamy  oba warzywa do miski , zalewamy wrzątkiem , po minucie odcedzamy . Odstawiamy do wystygnięcia . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo cukinię , tylko ścieramy ze skórką . Dodajemy do kapusty i pora , dokładając pokrojonego pomidora . W małej miseczce łączymy składniki na sos , polewamy nim warzywa . Lekko ugniatając mieszamy całość , aż do uzyskania jednolitego smaku . Warto spróbować i doprawić , pod siebie , gdyż każdy lubi inny poziom słodyczy , kwasku lub soli 😉 Podajemy jako dodatek lub przystawkę do mięs , smażonych serów itp .Najlepiej zrobić ją , pół godziny przed podaniem , żeby przeszła przyprawami – będzie smaczniejsza  . Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *