Szakszuka z bakłażanem, pyszne, szybkie jedzenie

Szakszuka z bakłażanem, pyszne, szybkie jedzenie

Szakszuka (Shakshuka), to danie pochodzące z egzotycznych zakątków, takich jak Bliski Wschód czy Afryka Północna.., może Jemen, a może Turcja.. Dokładna jego etnologia nie jest znana i budzi kwestie sporne, kto był pierwszy 😉 Cóż mnie to jakoś mało interesi,więc nie drążę tej tematycznej skały, grunt że smakuje i niesie dużo możliwości z nowymi składnikami 😉 Szakszuka w podstawowej wersji zawiera pomidory, cebulę, kumin i oczywiści jajka , które dusi się w sosie z wyżej wymienionych ingrediencji 😉 Moja wersja, jest z bakłażanem, gdyż tuptając w maseczce, sapiąc i pocąc się na co dwutygodniowych zakupach, natknęłam się na te boskie, lśniące i tanie bakłażanowe cudeńka .. A  że ostatnimi czasy, zakupy to najmniej pasjonujące z moich zajęć, wręcz upierdliwy obowiązek, który zredukowałam do minimum, to kupiłam kilka sztuk. Teraz, będę z nich czarować, coby się nie przejadły, różne pozycje i propozycje 😉 Uwielbiam sezonowe produkty zarówno z ogrodu, gdzie są bardzo późno, jak i ze sklepowych półek , gdzie są niesamowicie szybko 😉 Na swoje bakłażany jeszcze przyjdzie mi poczekać, co najmniej do września, jeśli ślimaki ich przede mną nie zeżrą, ale te też inspirują i cieszą. Więc do roboty !

Składniki :

  • 3 jajka
  • 1/2 puszki, pomidorów krojonych ( jeszcze nie mam swoich, świeżych, a sklepowych nie znoszę, taki odpał więc wybacz 😉 )
  • 1/2 dużego lub jeden mały bakłażan, koniecznie jędrny, ciemny i błyszczący, tylko taki nie ma goryczki.
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki pasty Ajwar
  • 1/2 łyżeczki, mielonego kuminu ( można dać cały jak ktoś lubi, ja nie znoszę, kolejne, moje dziwactwo 😉 )
  • sól,papryka ostra do smaku
  • 2 łyżki masła

Bakłażana pokrój w małą kostkę, posól i odstaw na chwilę na bok , około 5 minut. Jak puści sok, zlej go, a warzywo wrzuć na rozgrzane masło i podsmażaj bez mieszania, aż się mocno przyrumieni. Następnie dodaj do niego cebulę i smaż, mieszając do czasu, aż oba warzywa zrobią się miękkie. Wlej 1/2 puszki krojonych pomidorów, pastę ajwar, kumin, sól i ostrą paprykę do smaku. Duś na wolnym ogniu około 2 minut, po tym czasie wbij jajka, osobiście już ich nie solę, ale możesz, jeśli lubisz.



Smaż, duś, na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie i tylko żółtka pozostaną luźne. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami..ja uwielbiam samą, bez niczego lub z kiełbaską z grilla .. 😉 Niby wszędzie piszą, że to danie śniadaniowe, więc tak je klasyfikuję, ale na obiad w gorący dzień jest równie genialne. Smacznego !

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *