Sznycel Wiedeński – Wiener Schnitzel

Sznycel Wiedeński – Wiener Schnitzel 

W naszym domu wszyscy kochają mięso , a jednym z lepszych mięsnych dań są sznycle . W zasadzie , jest to tak jakby nasz schabowy , tyle że na maśle i z cielęciny . Sznycle to tradycyjne kuchnia Austriacka , która jak dla mnie jest zazwyczaj zbyt ciężka i nie należy do moich ulubionych .. poza sznyclem , który stanowi wyjątek  i jest chyba flagową pozycją .  No cóż , czas brać się do roboty bo obiad sam się nie ugotuje i nie poda , choć nie wiem czemu , mógłby przecież od czasu do czasu to zrobić ..tak dla wyjątku 😉

wiedeński sznycel

Składniki na 4 osoby  ;

IMG_3822

Plastry cielęciny rozbijamy naprawdę cieniutko , układamy na głębokim talerzu i zalewamy mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki . Następnie w miseczce roztrzepujemy jajka , do kolejnych misek wsypujemy bułkę tarta , osobno mąkę .

IMG_3830

Sznycle wyjmujemy z mleka , solimy , obtaczamy mące , następnie w jajku , a na koniec w bułce tartej . Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem oleju na złoty kolor . Podajemy z kawałkiem cytryny . Smacznego 😉

IMG_3831

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *