Tyke z kurczaka w chlebku pita

Tyke z kurczaka w chlebku pita

Znowu zahaczyłam kuchnię indyjską , nie bez powodu , gdyż młodszy syn żyć mi nie da jeśli bynajmniej raz w tygodniu czegoś w tym stylu nie będzie . Zakochany w Indiach i tyle , przynajmniej chwilowo  😉  Kuchnia indyjska nie jest straszliwie skomplikowana , a przynajmniej nie wszystkie przepisy , zawsze da się wyszperać coś litościwego jak np. Tyke ,który nie dość że szybki w przygotowaniu , smaczny , to jeszcze nie wymaga skomplikowanych składników . Polecam , ten przepis jest naprawdę fajny 😉 Dodam jeszcze ,że w oryginale jest jeszcze barwnik czerwony , ale z uwagi że  do smaku nic nie wnosi , to sobie darowałam ten chemiczny dodatek 😉 

Tyke z kurczaka w chlebku pita

Składniki :

IMG_3629IMG_3631

w dużej misce łączymy ze sobą chili , kolendrę ,czosnek,kumin, imbir sól , sok z cytryny , dodajemy pastę pomidorową i jogurt . Mieszamy wszystko dokładnie . Piersi z kurczaka kroimy w plastry , średniej wielkości . Wkładamy do marynaty , mieszamy rękami tak żeby całość się nią pokryła i odstawiamy na noc do lodówki . Dno blaszki do pieczenia skrapiamy olejem , a następnie układamy na nim pocięte plastry cebuli ( jak na zdjęciu ) , kolejna warstwę układamy z kurczaka razem z całą marynatą .

IMG_3632IMG_3638

W stawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C , na początku lekko przykrywamy folią i pieczemy około 20 minut , po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut . Teraz podpiekamy chlebki pita ( użyłam gotowych 😉 ) , nacinamy i układamy na nich sałatę , następnie gorącego kurczaka i cebulę z pod niego . Gotowe 😉 Pyszny domowy fast food 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *