Ziołowe letnie knedle

Rate this post

Ziołowe letnie knedle 

Knedle kojarzą się z zimą , ale jeśli doda się do nich ziół , to stają się doskonałym daniem letnim , bo pachnące zioła to dary lata . Uwielbiam je hodować , a jeszcze bardziej uwielbiam dodatek świeżych ziół w potrawach , są doskonałym uzupełnieniem i sprawiają ,że posiłek staje się ucztą  . Aromatyczne i takie pyszne . Moje dzieci mimo, że nie są fanami zieleniny , objadały się knedlami z mizerią i sznyclem , aż miło było patrzeć 😉 Choć raz zdrowo i bez marudzenia , polecam szczerze , tym bardziej ,że knedle zawsze się udają 😉

ziołowe letnie knedle

Składniki :

IMG_3823IMG_3825

Ziemniaki gotujemy w łupinach , studzimy i obieramy . Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub rozgniatamy rękami 😉 ,przekładamy do miski . Zioła siekamy , dosypujemy do ziemniaków , czosnek wyciskamy praską – dokładamy do  ziemniaków , wsypujemy  mąkę , żółtka jaj , sól , pieprz i gałkę muszkatową .

IMG_3826IMG_3827

Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na około 20 minut , żeby masa się scaliła . Następnie łyżką dzielimy porcje i obtaczamy w mące pszennej , formując kulki . Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 20 minut , następnie wyławiamy i gotowe . Świetnie smakują polane odrobiną sklarowanego masła 😉

IMG_3828IMG_3829

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *