Zapiekane ziołowe ziemniaki
To bardzo , ale to bardzo prosty przepis . Co nie wyklucza tego ,że jest on również bardzo smaczny 😉 Pieczone ziemniaki ziołowe , są genialne, lekko chrupiące na brzegach i mięciutkie na środku . Wspaniały aromat gwarantują dodane zioła , czosnek i masło . Tak masło , moja miłość . Oczywiście niektórych ten produkt przeraża , ale ja uważam że lepiej zjeść mniej prawdziwego masła , niż więcej sztucznej margaryny 😉 Ziemniaki warto przyrządzić choć raz , tym bardziej że są bardzo szybkie i pasują do każdego dania 😉
Składniki :
- 5- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
- 1 płaska łyżeczka suszonego , otartego majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 kostki masła
Ziemniaki obieramy , płukamy i ścinamy na mandolinie do warzywa . Tak aby plasterki nie były zbyt cienkie . Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej grubą folią aluminiową . Na zakładkę , jak na zdjęciach 😉 . Tymianek , majeranek, cząber, gałkę , czosnek i kminek mieszamy ze sobą . Posypujemy mieszanką wierzch ziemniaków , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Na koniec układamy na ziemniakach wiórki z masła . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C do momentu aż wierzch porządnie się zrumieni ( około 20- 30 minut , plus, minus 😉 ) . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !