Ziemniaki Hasselback z czerwoną cebulą i masłem ziołowym

5 (100%) 2 vote[s]

Ziemniaki Hasselback z czerwoną cebulą i masłem ziołowym

Ziemniaki Hasselback , to już standardowa pozycja w naszym obiadowym menu . Co jakiś czas muszą trafić na stół . Szczególnie często przygotowuje je jak tylko pojawią się młode ziemniaki , takie są najlepsze 😉  Bardzo proste w wykonaniu , jedyne czym trzeba się wykazać to cierpliwość , przy nacinaniu ziemniaków i upychaniu w nacięcia cebuli 😉 Czas poruszyć kwestię cebuli , ubiegając pytanie , które zapewne padnie , dlaczego czerwona  ? Nie tylko dlatego ,żeby było ładnie , jak to sympatycznie ujął mój najmłodszy , ale także dlatego,  że jest ona bardziej słodka i delikatna od zwykłej . Chociaż zwykłej też możecie użyć jeśli akurat innej nie ma od ręką 😉  Naprawdę pyszne danie , które otwiera mnóstwo możliwości , pokazania własnej inwencji . Pasuje do nich wszystko , a solo tez są wyborne .

składniki dla 3 osób  :
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 czerwone cebule , także średnie
  • 1/2 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • świeży koperek do posypania i dekoracji
dodatkowo :
  • folia aluminiowa do pieczenia

Ziemniaki porządnie myjemy , jeśli są młode lub mają ładną cienką skórkę to nie obieramy , takie są najsmaczniejsze 😉 Niestety tym razem miałam tylko ubiegłoroczne , więc trzeba było obrać 🙁  Na każdym ziemniaku, robimy dużo cienkich , głębokich nacięć . Uważając przy tym żeby nie przeciąć ziemniaka do końca . Cebule przecinamy na połówki i tniemy w plasterki podobnej grubości do nacięć , jakie wykonaliśmy na ziemniakach . Masło ugniatamy z wyciśniętym praską czosnkiem , pieprzem ziołowym i solą do smaku . Teraz najważniejsza czynność 😉 W co którymś , nacięciu ziemniaka , umieszczamy cebulę i plasterek masła ziołowego i tak aż do wyczerpania składników .



Układamy ziemniaki  na folii aluminiowej , przykrywamy delikatnie drugim kawałkiem folii tak żeby później można było go łatwo zdjąć  i przyrumienić ziemniaki 😉  Całość umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem . Temperatura pieczenia to 180 C , czas musicie sami dobrać , gdyż zależy od odmiany użytych ziemniaków , ich wielkości , wieku ( młode , stare )  itp. Najlepiej co jakiś czas odchylić folię i nakłuć , jak są miękkie to są gotowe . Wtedy rozchylamy folię i pozwalamy zrumienić się wierzchowi 😉 Serwujemy na gorąco , udekorowane koperkiem . Smacznego !

 

1 thought on “Ziemniaki Hasselback z czerwoną cebulą i masłem ziołowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *