” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką

Rate this post

„Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką

Zimowy garnek , to potrawa w stylu tych , co wrzucisz , będzie smaczne . Można go przygotować , dzień wcześniej , więc niesamowicie ,ułatwia życie w ciągu tygodnia 😉  Smaczne mięsko z delikatnej łopatki , zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem brokuła i ziemniaków ..nic już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem 😉 Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni  , są proste , rozgrzewające  i bliskie sercu i żołądkowi ..takie domowe 😉

Składniki :

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej , chudej
  • 1 mały, świeży brokuł
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ziemniaki ( zależy jak dużo lubimy 😉 )
  • kilka gałązek, świeżego  tymianku ( lub łyżeczka suszonego )
  • 1 łyżka, słodkiej musztardy
  • 100 ml śmietany kremówki ( mało zdrowa ale nie zastąpiona , daje specyficzny smak )
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 duże ,ząbki czosnku
  • pieprz , sól do smaku
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu

Łopatkę  zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem  , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę  i wyciśnięty praską czosnek , przekładamy do garnka .Następnie obsmażamy mięso ,na złoty kolor  ( tak żeby się przypiekło , ale nie do końca usmażyło ) , najlepiej wrzucać małymi partiami i nie mieszać zbyt często ,żeby nie puściło soku , bo zacznie się dusić , zamiast smażyć . Przekładamy do cebuli  . Patelnię na której smażyliśmy mięso , zalewamy wodą , zbierając , całe soki i aromaty po smażeniu , przelewamy do garnka z mięsem i cebulą  . Marchew obieramy , kroimy w średniej grubości plastry , dokładamy do reszty , doprawiamy kminkiem , gałką , musztardą i solą do smaku .

Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu  , do momentu aż mięso, zacznie być miękkie . Co jakiś czas podlewając wodą , wszystko ma pływać , ale nie tonąć 😉  W momencie , kiedy mięso jest już miękkie , dodajemy śmietanę ,ziemniaki obrane i pokrojone w duże kawałki,ćwiartki , dusimy dalej około 6 minut , po czym dodajemy, różyczki brokuła ( powinny być podobnej wielkości co ziemniaki ) . Gotujemy do czasu ,aż brokuł i ziemniaki będą miękkie . Sos zagęszczamy , dolewając mąkę , rozrobioną z wodą , cały czas delikatnie mieszając , do momentu uzyskania lubianej konsystencji . Doprowadzamy do wrzenia , wyłączamy gaz , posypujemy tymiankiem, pieprzem , przykrywamy i po pięciu minutach ,można już podawać 😉 Smacznego !

 

3 thoughts on “” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *