Iberyjski gulasz z łopatki z dynią
Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni . Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest pożywna i niezastąpiona w kuchni . Zimą zawsze mam zapas ,swoich dyń z mojej malutkiej przydomowej hodowli 😉 Nic tak nie smakuje jak własne plony . Ten gulasz jest wyjątkowo smakowity , a do tego prosty w wykonaniu , kozieradka zaś nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu . Moi chłopcy najpierw skwitowali widok talerzy ” hm gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa z łopatki
- kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 strąk chilli
- 1 słodka , mała papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka słodkiego białego wina
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól , pieprz do smaku
- smalec wieprzowy
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na smalcu , przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek , pod koniec smażenia wsypujemy mielona słodką paprykę . Smażymy jeszcze chwile , przekładamy do mięsa . Gorącą patelnię po smażeniu , zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia , zawartość wlewamy do garnka z mięsem . Dodajemy obrane i pokrojone : dynię , marchewkę , chilli , pietruszkę i selera .
Na koniec pomidory z puszki , ziele , liść laurowy , kozieradkę , brązowy cukier , sól i pieprz do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zrobi się mięciutkie . Około godziny . Sos powinien się sam zredukować , trzeba tylko uważać ,żeby danie się nie przypaliło i mieszać od czasu , do czasu . Serwujemy na gorąco , świetne z ryżem 😉 Smacznego !