Kurczak w kremowo ziołowym sosie, idealny do makaronu

4.9/5 - (121 votes)

Kurczak w kremowo ziołowym sosie, idealny do makaronu

Kurczak w kremowo ziołowym sosie, to prosta pyszna potrawka. Nadaje się do ryżu, makaronu lub ziemniaków. Prosty w przygotowaniu, zanurzony w aromatycznym śmietankowo-ziołowym sosie filet z piersi o maślanej nutce. To idealny obiad na każdy dzień tygodnia. No może za wyjątkiem piątków, które większość ludzi, tradycyjnie, celebruje rybką 😉 Danie delikatne, tak więc większość dzieci również nie powinna się przed nim bronić.

składniki dla 3 osób:

  • 2 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 200 ml słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki 30%, jeśli nie boisz się tłuszczu 😉
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki rozkruszonego, suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki rozkruszonego, suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki roztartego, suszonego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka, suszonego granulowanego czosnku
  • 2 kostki bulionowe drobiowe lub zredukowany rosół
  • sól , czarny pieprz do smaku

dodatkowo:

  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki do posypania (konieczna,wprowadza fajna nutę smakową)

Filety z piersi kurczaka, pokrój na małe kawałki. Podsmaż na złoty kolor na maśle i dopraw ziołami, kozieradką oraz czosnkiem. Wlej śmietanę, dodaj rozkruszone kostki rosołowe lub zredukowany rosół. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając około 10 minut. Po tym czasie, zagęść mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Ewentualnie, można dodać soli i pieprz do smaku. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem , ziemniakami lub gnocchi , posypane natką pietruszki 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Kurczak w kremowo ziołowym sosie, idealny do makaronu”

  1. wygląda pysznie! czy to danie nada się, żeby je zamknąć w słoik? szukam czegoś na wakacje ale właśnie z kurczakiem i żeby się dało zawekować i przewieźć bez lodówki przez dobę

    1. Można do słoika na gorąco, zakręcić, zostawić do wystygnięcia . Na drugi dzień zapasteryzować 20 minut i ponownie zostawić do wystygnięcia. Tak przygotowany może spokojnie wytrzymać dobę bez lodówki jednak dalsze przechowywanie już musi być w lodówce 😉 Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *