Warkocze drobiowe z boczkiem
Warkocze to fajna propozycja na przekąskę lub przystawkę . Doskonałe także na obiad. Po prostu wszystko co najlepsze , boczek,pierś z kurczaka , splecione razem i przypieczętowane przyprawami .. Warkoczyki zachęcą szczególnie dzieci , chociaż dorośli także chętnie po nie sięgają , nie gardząc . Smaczne , proste , pomysłowe , można wykorzystać na Sylwestra.. 😉
Składniki :
- 1/2 piersi z kurczaka – filet
- długi plaster boczku wędzonego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki curry
- olej do pieczenia
- sól do smaku
Pierś z kurczaka przecinamy na pół i każdą polówkę tniemy w cienkie długie paski . Boczek także tniemy na cienkie długie pasy ( jak na zdjęciu ) tak żeby łatwo było splatać . Układamy na desce 2 kawałki -paski piersi i jeden pasek boczku , związujemy drucikiem do pieczenia lub sznurkiem i zaczynamy zaplatać , dokładnie tak samo jak plecie się warkocze 😉 Blaszkę do pieczenia skrapiamy olejem , kładziemy na niej warkocze , skrapiamy je także olejem . Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce razem i tak otrzymana mieszanką posypujemy warkocze , solimy i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem około 15-20 minut . Gotowe do podania , świetnie smakuje z dipem czosnkowo -ogórkowym ( przepis na blogu w dziale dipy ) lub innym zimnym sosem .. 😉 Naprawdę pyszne !