Kiszone pomidory
Uwielbiam okres późnego lata bo to czas robienia przetworów na zimę .. Jest wiele warzyw,owoców i ziół wszystko czego potrzeba, żeby w domu rozgościły się smaki i aromaty , by zapachniało zdrową domową kuchnią, pełną smaku… Dzisiaj przerabiam nadmiar pomidorów z tunelu , a kiszonki to szybki sposób na zdrową przystawkę lub bazę na zupy .
Składniki z;
- 1 kg pomidorów
- 1,5l wody
- 1,5 dużej łyżki soli
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- baldachy kopru z nasionami
Pomidory układamy w wyparzonych słojach , na przemian z koprem , czosnkiem i chrzanem . W wodzie rozpuszczamy sól ( ja używam wody z kranu-nie gotuję jej ) i tak powstałą solanką zalewamy słoje z pomidorami . Przykrywamy pokrywkami ,ale nie dokręcamy do końca , po paru dniach jak ustanie okres burzliwej fermentacji i słoiki przestaną „kipieć ” dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce . Można je przechowywać tak samo długo jak kiszone ogórki -im dłużej postoją tym bardziej są kwaśne i miękkie . Próbujemy po upływie minimum 9 dni od zrobienia , gdyż wcześniej nie będą smaczne . Bardzo dobra jest zupa na bazie kiszonych pomidorów , ale o tym później…
Muszę zrobić w tym roku, bo jestem ich niezmiernie ciekawa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂
Poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować. W razie problemów proszę pisać.
It’s actually a great and helpful piece of information. I’m glad that you
simply shared this helpful info with us.
Please stay us informed like this. Thank you for sharing.