Duszone serduszka z pietruszką – sposób na pyszne podroby

Duszone serduszka z pietruszką -sposób na pyszne podroby

Drobiowe serduszka to chyba jedno z bardziej lubianych przeze mnie danie . Jest delikatne w smaku , ma fajną konsystencję i smakuje nawet dzieciom . Podroby mają swoich zwolenników i przeciwników , moi domownicy nie mają nic przeciwko serduszkom , żołądkom , czy wątróbce z innymi to już inna sprawa i odrębny temat 😉 Za móżdżek chcieli mnie swego czasu z domu eksmitować , tak więc nie ryzykowałam mieszkania pod chmurką i odpuściłam przyrządzanie ekstremalnych , skupiając się na tych popularnych 😉 

duszone serduszka z pietruszką

Składniki :

  • 1 kg serduszek drobiowych
  • 2 łyżki masła ( najlepiej klarowanego )
  • 1/2  marchewki
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , pieprz do smaku
  • szczypta curry i granulowanego czosnku
  • pęczek natki pietruszki ( mały )

IMG_0413 (640x427)

Serduszka pukamy i oczyszczamy ze wszelkich skrzepów, rurek oraz farfocli . Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy serduszka , sól , pieprz oraz granulowany czosnek i curry . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach , dodajemy do smażących się serduszek . Serduszka puszczą dużo soku , więc będą się najpierw dusić , a jak sok odparuje dopiero wtedy się lekko podsmażą , następnie trzeba podlać je lekko wodą ( około 1 szklanki ) i dusić do miękkości  około 30 – 40 minut , w razie potrzeby podlewając znowu wodą . Po tym czasie , rozprowadzamy mąkę w śmietance i wlewamy do duszących się serduszek , powoli , ciągle mieszając , aż do uzyskania pożądanej konsystencji ( nie lać za dużo od razu bo zrobi się krochmal 😉 )  Wyłączamy gaz , dodajemy siekaną pietruszkę i na chwilę przykrywamy , żeby uwolnił się aromat natki i połączył z sosem z serduszkami . Gotowe , dzięki dodaniu pietruszki pod koniec ,danie zyskuje atrakcyjny, apetyczny  kolor  . Pyszne samo , z bułką lub z makaronem , ale ryż i kasza też będą dobrym pomysłem jako dodatek 😉 Smacznego !

IMG_0430 (640x427)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *