Karminadle z warzywami
Karminadle ( karbinadle lub kardinadle) , to inaczej mielony kotlet po śląsku 😉 Nie jestem Ślązaczką , więc nie powiem Wam jak powinien wyglądać , ogólnie wiem ,że ma być w z mięsa wieprzowego . Cała reszta dodatków , to już moja luźna inwencja , nie związana z tradycją 😉 Takie zmiany , czasami wychodzą potrawom na dobre , stają się one atrakcyjniejsze , szczególnie dla młodszych , którzy jak wiadomo mają delikatniejsze niż my podniebienia 😉 Bywa też ,że kładą przepis na łopatki ..ale temu , akurat wyszły na plus 😉 Polecam , doskonały kotlet , nie za ciężki ,a pasuje do wszystkiego .
Składniki na około 4 osoby :
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka ,cienkościenna typu Ramiro ( mała lub 1/2 dużej )
- 1 chilli zielone
- 1 łodyga ,selera naciowego
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka, mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka, granulowanego czosnku -suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do obtaczania ( pszenna )
Kukurydzę odsączamy z zalewy . Warzywa siekamy drobniutko . Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Całość łączymy z mielonym mięsem , dodając cukier, kolendrę , czosnek i sól do smaku . Wbijamy jajko , wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i wlewamy 3 łyżki wody . Wyrabiamy , aż do połączenia składników . Formujemy dowolny kształt , byle nie za grube i nie za duże , bo się nie dopieką w środku . Obtaczamy w mące i smażymy na oleju , na złoty kolor . Gotowe ,serwować można ze wszystkim , ale najlepiej smakują z domowymi frytkami 😉 No i sosem czosnkowym 😉 Smacznego !
Tradycyjne, czy nie, ważne, że wygladaja super smacznie!
🙂