Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Czasami trzeba zdrowo i wtedy surówki są idealnym wyjściem. Kiedy za oknami paskudna pogoda , jeszcze nie wiosna ale także już nie zima . Niewiele witamin , mało słońca , trzeba sobie jakoś radzić . Ta prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym dodatkiem do każdego posiłku , zarówno obiadu , jak i kolacji . Przy odrobinie fantazji można jej użyć do domowego hamburgera lub nafaszerować nią tortillę . Szybka , smaczna , lekka i zdrowa ,a do tego bezpieczna dla figury ..czego chcieć więcej 😉
Składniki :
- 1 mała kapusta pekińska lub pół dużej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska -skąpa łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Kapustę pekińską kroimy najcieniej jak się da, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Kukurydzę odcedzamy , dodajemy do kapusty . Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobniutką kostkę -najlepiej wielkości kukurydzy . Szczypiorek siekamy i także dorzucamy do reszty . Olej , sok z cytryny , cukier ,sól i pieprz oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku -mieszamy razem i wlewamy do warzyw . Mieszamy , najlepiej rękami lekko ugniatając , co pozwoli na zmiękczenie kapusty . Gotowe 😉
Jaka kolorowa, wygląda przepysznie 😉