Kotlety jajeczne z pietruszką i sosem musztardowym
Dobre wegetariańskie danie , stare jak ten świat . Nieco ożywione pietruszką , jest naprawdę świetną propozycją obiadową lub śniadaniową . Lekkie i stosunkowo szybkie do zrobienia , chrupiące kotleciki najlepiej smakują na ciepło , ale po wystygnięciu doskonale sprawdzą się na kanapkach z majonezem lub ketchupem . Polecam 😉
Składniki ba trzy duże kotlety :
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- mały pęczek natki pietruszki lub 1/2 dużego
- 1 surowe jajko
- sól, pieprz do smaku
sos musztardowy :
- 1 łyżka musztardy deserowej lub innej łagodnej
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 kostka rosołowa warzywna lub łyżeczka Vegety
- 1 łyżka masła
- pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka cukru
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy w misce – najłatwiej to zrobić widelcem . Do tak uzyskanej w miarę gładkiej masy ( jak na zdjęciu ) dodajemy posiekaną natkę pietruszki , surowe jajko i 1 łyżkę bułki tartej ( resztę bułki zostawiamy do obtaczania ) , sól , pieprz do smaku i wszystko wyrabiamy rękami lekko rozgniatając , aż masa będzie zwarta i da się formować w kulki . Z powstałej masy robimy dowolnej wielkości kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej , następnie wstawiamy na godzinę do lodówki ( nie będą się rozpadać podczas smażenia ) .
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z łyżką masła i smażymy kotleciki na średnim ogniu , na złoty kolor z obu stron . Gotowe . Teraz czas na sos . Do rondelka wkładamy łyżkę masła , musztardę , rozgnieciona kostkę rosołową i cukier . Wszystko podgrzewamy na małym ogniu , do momentu połączenia się składników cały czas mieszając . Na koniec nie przestając mieszać ,dolewamy do masy musztardowej śmietankę , zagotowujemy i dodajemy pieprz do smaku . Nie solimy ponieważ musztarda i kostka rosołowa zazwyczaj są słone , gdyby sos wciąż był zbyt gęsty , można zwiększyć ilość śmietanki . Można podawać ! Smacznego