Kurczak pieczony – „słońce orientu …”

Rate this post

Kurczak pieczony – „słońce orientu”

 To słoneczne i pachnące danie , które fajnie ożywi codzienne obiady . Mieszanka przypraw oparta jest na kuchni  Indii , ale nie jest żadną klasyczną recepturą zdrapaną ze starych murów świątyni buddy  😉  ..po prostu mix -domowy , ale bardzo udany . Korzenne przyprawy szczególnie zimą , poprawiają nastrój i rozgrzewają ..a do tego pieczony kurczak z chrupiącą skórką i ..nie ma co narzekać 😉 Lekko słodkawa o ostrej nucie potrawa, doskonała nawet odgrzana , a na pewno nie nudna  😉 Niektórzy mogą narzekać , że użyłam nietypowych przypraw ale w dobie internetu uwierzcie nie ma problemu z ich zakupem i to w przyzwoitych cenach i jakości , więc czemu trochę nie poeksperymentować z nowymi smakami..mi szczególnie przypadły do gustu liście limonki kafir .. 😉 

kurczak słońce orientu

Składniki :

  • 2 uda z kurczaka ( tak zwane L )
  • 2 łyżki masła , kilka kropli oleju ( masło się nie przypala )
  • 2-3 gruszki -słodkie 

Przyprawa „słońce orientu”

IMG_1063 (640x427)IMG_1054 (640x427)

Udka płukamy i obcinamy ze wszystkich farfocli i tego typu niesmacznych historii 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem ,nacinamy ,żeby ułatwić wnikanie przypraw i wkładamy do miski . Pieprz syczuański mielimy w młynku na średnio-grubo , wsypujemy do miseczki dodając do niego wszystkie przyprawy z listy oraz sól i cukier . Mieszamy przyprawę do połączenia składników .

IMG_1055 (640x427)IMG_1056 (640x427)

Kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy mieszanką przypraw odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy układamy na blaszce do pieczenia grubo wysmarowanej masłem . Gruszki kroimy w ćwiartki -wyjmujemy komory nasienne i układamy pomiędzy kurczakiem -smarując ,nacierając kawałki gruszek masłem .

IMG_1058 (640x427)IMG_1059 (640x427)

Pieczemy w temperaturze 160 C około 40 minut -pilnując żeby kurczak się nie przypalił i co jakiś czas polewając go sosem , który powstanie podczas pieczenia ,na blaszce . Taki kurczak świetnie smakuje z pomarańczowym lub limonkowym kuskusem … pychota . Smacznego 😉

IMG_1061 (640x427)IMG_1062 (640x427)

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *