Kurczak pieczony – „słońce orientu”
To słoneczne i pachnące danie , które fajnie ożywi codzienne obiady . Mieszanka przypraw oparta jest na kuchni Indii , ale nie jest żadną klasyczną recepturą zdrapaną ze starych murów świątyni buddy 😉 ..po prostu mix -domowy , ale bardzo udany . Korzenne przyprawy szczególnie zimą , poprawiają nastrój i rozgrzewają ..a do tego pieczony kurczak z chrupiącą skórką i ..nie ma co narzekać 😉 Lekko słodkawa o ostrej nucie potrawa, doskonała nawet odgrzana , a na pewno nie nudna 😉 Niektórzy mogą narzekać , że użyłam nietypowych przypraw ale w dobie internetu uwierzcie nie ma problemu z ich zakupem i to w przyzwoitych cenach i jakości , więc czemu trochę nie poeksperymentować z nowymi smakami..mi szczególnie przypadły do gustu liście limonki kafir .. 😉
Składniki :
- 2 uda z kurczaka ( tak zwane L )
- 2 łyżki masła , kilka kropli oleju ( masło się nie przypala )
- 2-3 gruszki -słodkie
Przyprawa „słońce orientu”
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżeczka mielonych liści limonki kafir
- 1/2 łyżeczki mielonego korzenia galangal ( można zastąpić nieco łagodniejszym imbirem)
- 1/2 łyżeczki mielonego sumaka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Udka płukamy i obcinamy ze wszystkich farfocli i tego typu niesmacznych historii 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem ,nacinamy ,żeby ułatwić wnikanie przypraw i wkładamy do miski . Pieprz syczuański mielimy w młynku na średnio-grubo , wsypujemy do miseczki dodając do niego wszystkie przyprawy z listy oraz sól i cukier . Mieszamy przyprawę do połączenia składników .
Kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy mieszanką przypraw odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy układamy na blaszce do pieczenia grubo wysmarowanej masłem . Gruszki kroimy w ćwiartki -wyjmujemy komory nasienne i układamy pomiędzy kurczakiem -smarując ,nacierając kawałki gruszek masłem .
Pieczemy w temperaturze 160 C około 40 minut -pilnując żeby kurczak się nie przypalił i co jakiś czas polewając go sosem , który powstanie podczas pieczenia ,na blaszce . Taki kurczak świetnie smakuje z pomarańczowym lub limonkowym kuskusem … pychota . Smacznego 😉