Lekki kapuśniaczek na żołądkach
Podroby -ten rodzaj mięsa nie wszyscy darzą sympatią , ale czasami warto po nie sięgnąć zwłaszcza że niektóre są nisko kaloryczne ,a bogate w witaminy i mikroelementy . Ta zupa to na pewno nie jest hicior kulinarny ,ale po prostu przyzwoita lekka potrawa 😉
Dodajemy :
0,5 kg żołądków drobiowych 1 średnia marchewka 0,5 główki małej białej kapusty 1 średni korzeń pietruszki niewielki kawałek selera -korzeń śmietanka 12 % sól,pieprz i 1 kostka rosołowa -drobiowa natka pietruszki ,łyżka masła
Wszystkie warzywa siekamy w kostkę,solimy i rumienimy na łyżce masła ( kilka kropli oleju dolanego do masła sprawi że się ono nie przypali ) . Żołądki myjemy i dokładnie czyścimy ze wszystkich zbędnych farfocli i tego typu nieapetycznych historii . Dokładamy do duszonych wcześniej warzyw , podlewamy wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż żołądki zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dolewamy odrobinę śmietanki i posypujemy natką pietruszki do smaku i dekoracji ,doprawiamy pieprzem . Szybkie , tanie i smaczne… 😉