Maślana młoda kapusta , duszona w śmietanie
Delikatna , młoda kapusta , duszona z masłem i śmietaną , poezja – kwintesencja smaku . Generalnie uważam ,że młoda kapusta jest , jednym z najlepszych warzyw sezonowych jakie człowiek uprawia od stuleci , a że jest właśnie na topie , to troszkę jej Wam zaserwuję w tym roku .. tak na pewno ,kilka , może kilkanaście przepisów.. żartuję ..parę wystarczy 😉 W końcu sezon trwa krótko , a stara kapusta , jak stara baba , już taka prosta w obróbce nie jest , robi się znacznie mniej atrakcyjna i apetyczna , za to dużo bardziej wymagająca … 😉 Więc ,nie ma na co czekać . Ktoś zaraz powie , po analizie składu , raju ile kalorii.. to zabija , nadwaga , cholesterol..zawał ! .Ok śmietana i to kremówka 30 %, masło ..ale sama kapusta nie ma zbyt wielu kalorii , więc się bilansuje ..mi tam w biodra nie wchodzi , a smak nade wszystko ..masełko mniam .. 😉 Jak będzie za dużo , zawsze można na siłowni , podkręcić śrubę 😉 Polecam szybkie , proste danie lub przystawka do obiadu 😉
Składniki :
- 1 średniej wielkości , główka młodej kapusty
- 1/2 szklanki słodkiej kremówki 30 %
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu ( bardzo dobry jest z mniszka 😉 )
- świeży koperek do dekoracji
Kapustę szatkujemy , czosnek wyciskamy praską . Na rozgrzanej patelni , roztapiamy masło i na nim smażymy , blanszujemy doprawioną solą , kapustę z czosnkiem , do czasu aż całkiem zmięknie . Co jakiś czas mieszając . Około 6 minut . Następnie dolewamy śmietankę , ocet winny , miód i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż sos lekko odparuje i się zagęści . Oczywiście co jakiś czas , trzeba zamieszać . Zwykle po 3-4 minutach jest już gotowe . Wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem , dekorujemy koperkiem i można serwować . Samodzielnie lub z letnim schabem z grilla … cokolwiek i wszystko, będzie doskonałym , dodatkiem do tej idealnej kapusty …. 😉 Smacznego !
Wspanialy przepis. Dziekuje😀