Ogórki ” Studenckie koreczki” przetwory

4/5 - (1 vote)

Ogórki ” Studenckie koreczki ” przetwory

Nadszedł ten piękny czas , kiedy można ,zacząć ,zamykać lato w słoiczkach , dla mnie to czarodziejski okres. Uwielbiam robić przetwory , zapasy itp. Wiem , dziwne hobby 😉 Ogórki ,studenckie koreczki , to uniwersalna przekąska , zawsze pod ręką. Doskonała kiedy coś za nami chodzi , na kanapki , do obiadu ..zastosowań bez liku 😉 Genialna do koreczków , pod lampkę wina czy piwko . Proste w wykonaniu , smakują każdemu . Polecam ,szczególnie przydatne , jeśli macie partię krzywych ogórków do wykorzystania . Nie podaję, aptecznych wartości, bo zalewę zawsze można wlać w słoik i przechować w lodówce do następnego użycia 😉 

Składniki :
  • 2 kg ogórków gruntowych ( lub dowolna ilość )
  • 3 papryki czerwone, grubościenne
  • 2 cebule
  • po 2 ząbki czosnku na słoik
  • po kilka na słoik : ziela angielskiego , ziaren pieprzu ,listku laurowym ( około 5-6 kulek , 1-2 listki )
zalewa:
  • 2 l wody
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli




Ogórki myjemy i namaczamy w zimnej wodzie na godzinę . Po tym czasie kroimy na kawałki – grube plastry . Cebulę kroimy w dość dużą kostkę  . Paprykę oczyszczamy z komory nasiennej i również kroimy . Warzywa ,układamy ,naprzemiennie w słoikach , dodając ziele angielskie,liść laurowy,pieprz i zmiażdżony czosnek . Składniki na zalewę ,umieszczamy w jednym garnku i doprowadzamy do wrzenia , gorąca zalewamy słoiki , zakręcamy i odstawiamy do góry nogami , aż ostygną . Drugiego dnia pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania . Przechowujemy nawet około dwóch lat . Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *