Ogórki ” Studenckie koreczki ” przetwory
Nadszedł ten piękny czas , kiedy można ,zacząć ,zamykać lato w słoiczkach , dla mnie to czarodziejski okres. Uwielbiam robić przetwory , zapasy itp. Wiem , dziwne hobby 😉 Ogórki ,studenckie koreczki , to uniwersalna przekąska , zawsze pod ręką. Doskonała kiedy coś za nami chodzi , na kanapki , do obiadu ..zastosowań bez liku 😉 Genialna do koreczków , pod lampkę wina czy piwko . Proste w wykonaniu , smakują każdemu . Polecam ,szczególnie przydatne , jeśli macie partię krzywych ogórków do wykorzystania . Nie podaję, aptecznych wartości, bo zalewę zawsze można wlać w słoik i przechować w lodówce do następnego użycia 😉
Składniki :
- 2 kg ogórków gruntowych ( lub dowolna ilość )
- 3 papryki czerwone, grubościenne
- 2 cebule
- po 2 ząbki czosnku na słoik
- po kilka na słoik : ziela angielskiego , ziaren pieprzu ,listku laurowym ( około 5-6 kulek , 1-2 listki )
zalewa:
- 2 l wody
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Ogórki myjemy i namaczamy w zimnej wodzie na godzinę . Po tym czasie kroimy na kawałki – grube plastry . Cebulę kroimy w dość dużą kostkę . Paprykę oczyszczamy z komory nasiennej i również kroimy . Warzywa ,układamy ,naprzemiennie w słoikach , dodając ziele angielskie,liść laurowy,pieprz i zmiażdżony czosnek . Składniki na zalewę ,umieszczamy w jednym garnku i doprowadzamy do wrzenia , gorąca zalewamy słoiki , zakręcamy i odstawiamy do góry nogami , aż ostygną . Drugiego dnia pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania . Przechowujemy nawet około dwóch lat . Smacznego !