Pieczone pure z koprem w czapce z jajka
Jak znudzą się nam ziemniaki i zwykłe pure , zawsze możemy sobie nieco urozmaicić , pokombinować . W tym przypadku , z kombinowania wyszło pyszne samodzielne danie , a do tego bardzo , bardzo smaczne . Rozpływające się żółtko , nuta koperku i masła …pychota 😉
Składniki na 4 porcje :
- 5 ziemniaków
- czubata łyżka masła
- pęczek koperku
- 1 cebula -mała
- 4 jajka
- sól , pieprz
- 50 ml mleka
- szczypta mielonej kolendry
- 1 ząbek czosnku
Cebulkę obieramy i siekamy , po czym rumienimy na patelni na złocisty kolor .Ziemniaki obieramy , kroimy , gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , zlewamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę . Dodajemy masło , mleko kolendrę , sól i pieprz oraz wyciśnięty praską czosnek i posiekany koperek oraz smażoną cebulkę . Mieszamy , na gładkie pure . Za pomocą metalowych obręczy formujemy porcje , jeśli nie mamy obręczy można użyć np . płytkich filiżanek . Uformowane pure , układamy na blaszce do pieczenia , na każdej umieszczamy płatki masła i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C przez około 30 minut . Jajka wybijamy na patelnię do jajek sadzonych i smażymy z obu stron , delikatnie przewracając , tak ,żeby żółtko pozostało płynne . Układamy na wieżyce z pure i podajemy 😉 Smacznego 😉