Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej z szałwią
Dobry , prosty przepis , który świetnie sprawdzi się w roli przystawki lub dania głównego . Lekka potrawa , nie wymagająca długiego czasu przygotowania , podana z pysznym sosem , może zmienić się w wyrafinowany , elegancki obiad . Zawsze to kolejny pomysł na rybę i mimo ,że początkowo , miałam obawy jeśli chodzi o szałwię – myślałam ,że będzie smakować jak dental do płukania dziąseł 😉 to okazało się ,że niepotrzebnie , smak jest wyśmienity . Polecam 😉
Składniki :
- 3 szt mrożonych polędwiczek z dorsza
- 6 plastrów szynki parmeńskiej ( lub innej w tym typie )
- 6 świeżych listków szałwii
- sól , pieprz do smaku
- olej do smażenia
Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , odsączamy papierową serwetką z nadmiaru wody . Następnie układamy na dwóch plastrach szynki parmeńskiej , przekładamy szałwią , solimy , pieprzymy i zwijamy w ciasne ruloniki , jak dywan przed sprzątaniem 😉 Kroimy na równe kawałki . Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju , często obracając , tak aby równo się przypiekły ze wszystkich stron . Gotowe , najlepiej podawać w towarzystwie sosów na bazie pomidorów lub salsy ..Pyszne , polecam 😉