Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad

Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad

Pomysł na szybki obiad , jest czasami na wagę złota . Szczególnie , kiedy w głowie , rozciąga się  wszechogarniająca pustka , bywa tak wielka ,że niejedna czarna dziura jest od niej mniejsza…. 😉 Cóż , w takich chwilach , z pomocą ,zawsze przychodzi kurczak. Jest na tyle elastyczny i szybki w przygotowaniu ,że nie ma opcji ,żeby coś się nie dało z niego wystrugać . Polędwiczki to dodatkowo , mięsko , które nie przysparza najmniejszych problemów , nie dość że z przygotowaniem , to jeszcze z konsumpcją u dzieci . Idealny szybki obiad , który nie wygoni od stołu nikogo, a nawet sprawi ,że na niejednej twarzy zagości błogi uśmiech  . Polecam .

Składniki :
  • 0,5 kg polędwiczek drobiowych
  • 3 łyżki sosu sojowego ,jasnego
  • 1 łyżka słodkiej ,mielonej papryki
posypka:
  • 2 szklanki, zwykłych ,kukurydzianych, płatków śniadaniowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki słodkiej,mielonej papryki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka ostrej,mielonej papryki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
ciasto :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • piwo , najlepiej słodka warka ( jedno 😉 )
  • szczypta soli do smaku





Polędwiczki , płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym , wymieszanym ze słodką papryką . Mieszamy , odstawiamy na noc lub przynajmniej na godzinę . W misce mieszamy składniki na ciasto , dolewając piwo do momentu , aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe . Piwo dolewajcie stopniowo , gdyż bardzo się pieni , przy zetknięciu z mąką i nie widać od razu jaka będzie gęstość po zamieszaniu . W osobnym woreczku połączcie ze sobą składniki posypki .

Płatki śniadaniowe trzeba, lekko rozgnieść ,żeby nie było zbyt dużych kawałków . Teraz bierzemy polędwiczkę z marynaty , zanurzamy w cieście , po czym wkładamy do woreczka z posypką , zaciskamy otwór ,żeby posypka nie wydostała się na zewnątrz i energicznie potrząsamy . Jak już polędwiczka zostanie pokryta , wyciągamy ją z woreczka i identycznie postępujemy z resztą mięsa . Smażymy na rozgrzanym , głębokim oleju ( można we frytkownicy , najwygodniej )  na złoty kolor . Odsączamy na papierowym ręczniku , nadmiar oleju i podajemy z dowolnym sosem , frytkami…i czym tam jeszcze lubicie 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *