Przyprawione kąski kurczaka w ketchupie
Kąski w ketchupie to fajna prosta przystawka i do tego bardzo prosta do wykonania . Kąski kurczaka , są zawsze na fali a podane z pysznymi dipami sprawią ,że nikt nie będzie mógł się im oprzeć . Te w ketchupie są o tyle ciekawe ,że mają niezwykły słodkawy posmak i aromat przypraw . Moja rodzina zawsze rzuca się na nie i pochłania w kilka sekund , aż wierzyć się nie chce , że można tak szybko przełykać i przeżyć nie zadławiając się przy tym … 😉
Skład na 3 osoby o małym apetycie :
- 1 podwójna pierś z kurczaka ( filet )
- 2 łyżki łagodnego ketchupu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Filety dokładnie myjemy , odcinamy wszelkie farfocle i osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy w pasy ( około 5 pasów z jednej piersi ) lub inaczej jeśli wolimy 😉 Wkładamy do miski , dodajemy ketchup , bazylię , czosnek i sól . Dokładnie mieszamy ręką , tak aby kąski pokryły się równomiernie przyprawami . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , żeby smaki się wgryzły w mięsko . Po tym czasie wyjmujemy . Rozgrzewamy olej i smażymy kąski około 2 -3 minut z każdej strony . Gotowe , genialnie smakują z zimnymi dipami np. musztardowym ( przepis znajdziecie tu : dip ze słodkiej musztardy ) .Dobre danie na każda okazję , do frytek na obiad , na imprezie do piwa lub wina … zawsze smaczne i szybkie do wykonania 😉