Rybna zapiekanka po francusku
Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no i oczywiście ciacha francuskiego. Moja rodzinka uwielbia ciasto francuskie zarówno na słodko jak i w wersjach wytrawnych, lepsze od niego jest tylko ciasto filo które niestety rzadko u nas można złowić w sklepach. Prostota wykonania sprawia, że jest to posiłek wręcz idealny, zdrowy i smaczny. Cóż, jakoś dziś brak weny na jakiś lepszy wstęp, więc ten jest z tych wyduszonych.. Wybacz przyrzekam, że się poprawię i następny nie będzie taki odklepany ale przepis był wart publikacji nawet z takim słabym intro 😉
składniki na 2 osoby:
- 2 filety rybne, mrożone ( ja użyłam dorsza w kostce, generalnie może być każda ryba którą lubisz)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (to jedna z tych rzeczy, których nigdy nie zrobię sama chyba, że mi odbije co jest możliwe, choć z drugiej strony, czy wariat może być jeszcze bardziej szalony? 😉 )
- 1 fenkuł ( koper włoski średniej wielkości)
- 1 ziemniak dość duży ale nie gigantyczny 😉
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ( Indyjska mieszanka z soczewicą-Biedronka lub inne, oczywiście mogą być też świeże)
- 6 plastrów sera topionego cheddar
- 150 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
- masło
Rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę dość dużą, taką 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzej masło i na gorące, wrzuć mieszankę warzyw oraz pokrojonego w kosteczkę ziemniaka,a także pocięty fenkuł. Smaż aż wszystko zmięknie, następnie dopraw gałką, miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku. Zalej śmietaną i podduś jeszcze około 5-6 minut. Zawartość patelni przełóż do foremek do zapiekania.
Na wierzchu ułóż surową rybną kostkę i przykryj plastrami sera. Na koniec zamknij całość ciastem francuskim, przylepiając jego brzegi do foremki i nacinając powierzchnię. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C, do momentu aż ciasto pięknie się przyrumieni. Serwuj na gorąco. Generalnie ta potrawa jest tak dobra, że nie wymaga żadnych dodatków 😉 Smacznego !