Siekane kotlety drobiowe z brokułem
Fajny prosty przepis, który pozwala przemycić ciut warzyw . Tym lepszy ,że umożliwia nam zagospodarowanie np. brokułów, na które dzieci wypięły się dnia poprzedniego 😉 . Kotleciki robi się szybko i bardzo prosto , a smakują wybornie . Chrupiące i soczyste są doskonała alternatywa dla np.pracochłonnego de volai 'a . Polecam naprawdę warto wypróbować 😉
Składniki :
- 1 podwójna, pierś z kurczaka – świeża
- garść brokułów mrożonych lub mniej niż połowa dużej różyczki świeżej
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- olej i 1 łyżka masła do smażenia
Brokuły gotujemy , odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia . Pierś z kurczaka siekamy nożem , najdrobniej i najcieniej jak się da , przekładamy do miski . Brokuły po wystudzeniu , rozgniatamy widelcem i dodajemy do posiekanego mięsa ( tylko górna część , głąby odkładamy) .
Wbijamy jajko , wsypujemy 2 łyżki bułki tartej ,sól , czosnek,pieprz do smaku . Mieszamy , wyrabiamy wszystko ręka na gładką masę . Formujemy z masy mięsnej wałeczki i obtaczamy w reszcie bułki tartej , odstawiamy do lodówki na 30 minut ,żeby stężały , łatwiej będzie je smażyć . Smażymy na rozgrzanej patelni , na oleju z dodatkiem łyżki masła , pilnując żeby kotlety smażyły się na średnim ogniu , gdyż inaczej nie dopieką się w środku . Podajemy w dowolny sposób ..super smakują z sosem serowym lub maślanym 😉 Smacznego 😉