Surówka z kiszonej kapusty z czosnkiem , szybkie ,pyszne , zdrowe
Wiem ,że teraz czas na nowalijki , ale zostało mi kilka słoików domowej kiszonej kapusty więc szkoda by było jej nie użyć . Tym bardziej że własna kiszonka jest po prostu boska w porównaniu do sklepowych octowców 😉 To zdrowa propozycja , pozytywna zarówno dla odporności naszych organizmów jak i flory bakteryjnej żołądka . Tylko powiedzcie mi jedno jak do niej przekonać dzieciaki ? Moi chłopcy nie chcą nawet powąchać takiego wyrobu .. cóż .. Może kiedyś 😉 Generalnie ja bardzo ją lubię , wręcz uwielbiam , doskonała jako przystawka do na przykład odsmażanych kopytek czy wątróbki . Polecam 🙂
składniki :
- 0,5 litrowy słoik kiszonej kapusty z marchewką , opcjonalnie domowej 😉
- 1 mała cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyża cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
- pietruszka do dekoracji
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku , przekładamy do miski . Dodajemy siekaną cebulę , cukier , wyciśnięty praską czosnek i pieprz do smaku . Soli lepiej już nie dodawać , kiszona kapusta ma jej zazwyczaj dość . Wlewamy olej , wygniatamy surówkę ręką , tak żeby składniki się połączyły i odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy , ponownie mieszamy i serwujemy . Doskonały dodatek do odsmażanych kopytek , pierogów lub innych … smakowitości 😉 Smacznego !
To prawda, najlepsza domowej roboty. 🙂