Ziołowe pałki kurczaka z kurkami w śmietanie
Prosty obiad grzybiarza 😉 Udało mi się dzisiaj zebrać ładną porcję kurek , więc pora coś z nich przygotować . Fajnym dodatkiem będą pałeczki z kurczaka w ziołach , pieczone w woreczku foliowym..zero wysiłku ,a efekt znakomity i jaki pachnący… 😉
Składniki na 3 osoby :
6 pałek z kurczaka 1 łyżeczka tymianku , po pół łyżeczki majeranku i cząbru pół łyżeczki cukru , sól do smaku , pieprz ziołowy wg.uznania ( ja daję pół łyżeczki ) 1 woreczek do pieczenia, 20 ml oleju do marynaty
na sos z kurek
300 g świeżych kurek 2 szalotki ( małe ) 1 łyżka masła 200 ml słodkiej śmietanki 18 % 1 płaska łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1 mały ząbek czosnku , sól , pieprz do smaku
Pałki z kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka do pieczenia . Przyprawy( cząber, tymianek,majeranek i pieprz ziołowy ) mieszamy w kubeczku razem z solą i cukrem , a następnie wsypujemy do woreczka z kurczakiem , dolewamy olej i zawiązujemy worek . Na koniec energicznie potrząsamy woreczkiem ,żeby przyprawy dokładnie pokryły mięso . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C na około 30-45 minut . W miedzy czasie oczyszczamy i płukamy kurki , kroimy w pasy . Szalotkę siekamy drobniutko , i podsmażamy na maśle , dokładamy kurki,czosnek i smażymy dusząc około 10 minut . Po tym czasie dolewamy śmietankę z rozrobioną łyżką mąki i zagęszczamy nasz sos, doprawiamy solą i pieprzem -gotowy . Wykładamy na talerze i podajemy np do ziemniaczków 😉 Smacznego !