Zupa z cukinii i kalarepki
Pyszna zupa z cukinii i kalarepki , to prosta i bardzo zdrowa propozycja obiadowa . Właśnie jest czas dojrzewania słodkich i smakowitych , kalarepek , więc idealny moment żeby coś z nich przygotować zanim przerosną i staną się łykowate . Cukinia robi w tej zupie jako tło i zagęstnik , ale też w pewien sposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa i wegetariańska , propozycja na lato 😉 Polecam !
składniki :
- 2 kalarepki razem z liśćmi
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 młode ziemniaki
- 50 ml słodkiej kremówki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Cebulkę , razem z wyciśniętym praską czosnkiem , rumienimy na maśle . Następnie dodajemy pokrojoną ze skórką cukinię i dusimy do momentu, aż lekko zmięknie . Kalarepkę obieramy , kroimy , siekamy także liście kalarepki , dokładamy do pozostałych składników , tak samo postępujemy z ziemniakami . Całość zalewamy 2 l bulionu warzywnego , rozrobionego z kostki , doprawiamy solą do smaku i gotujemy , aż składniki zmiękną . Na koniec, wlewamy kremówkę , pieprzymy do smaku i możemy serwować . Genialnie smakuje z grzankami czosnkowymi Smacznego !